dr. Fehér Alajos és munkacsoportjai
Tisza – vidék K+F program mezőgazdasági alprogram összefoglalója
Általános és stratégiai cél, fejlesztési prioritások és indoklásuk
A fejlesztési prioritások kimunkálásánál általános célként kezeljük, hogy a Tisza-völgyben a mező- és erdőgazdaság meghatározó szerepet töltsön be a regionális különbségek kezelését is felvállaló vidékfejlesztésben, az ésszerű térhasználatban, ezért jövőbeni fenntartható fejlesztése elengedhetetlen a térségben.
Ezen célt természeti adottságok mellett az is indokolja, hogy a térségben a mező- és erdőgazdaság fenntartásához és fejlesztéséhez komoly helyi és nemzeti érdekek fűződnek. Az országos átlaghoz képest az egész Tisza-völgyben több a szántó (+7% pont), a gyep (+3,5% pont), a gyümölcsös (+0,3% pont) és a halastó (+0,2% pont), ami a mezőgazdasági célú földhasználat jelenlegi fontosságát jelzi.
Az országos helyzethez képest a Tisza-völgyben a mezőgazdasági foglalkoztatottak aránya lényegesen magasabb. Ezt támasztja alá az, hogy a mezőgazdasághoz jobban kötődő külterületi népesség aránya csaknem kétszerese az országos átlagnak. E társadalmi csoportokat a térségben még fejletlen egyéb foglalkoztatási lehetőségek nem igen lesznek képesek rövid távon ellensúlyozni.
A Tisza-völgy az ország területének 15,5 százalékát teszi ki, s itt él a lakosság 12,5 százaléka. Nem lehet közömbös ezért, hogy a területen növekvő regionális különbségek milyen mértékben veszélyeztetik az egész nemzetgazdaság kiegyensúlyozott fejlődését.
Ugyanakkor látnunk kell, hogy a rendkívül gyorsan bekövetkező kihívásokra sem a nemzeti agrárpolitika, sem pedig a helyi gazdaságok szereplői mindez ideig nem találtak adekvát válaszokat. Ezek hiánya és az alkalmazkodási zavarok a térségben sok bizonytalansággal terhelik a mező- és erdőgazdaság jövőképét.
A cél megvalósulásához elengedhetetlen a társadalmi konszenzuson alapuló, megfelelő forrásokkal rendelkező nemzeti vidékfejlesztési politika, s az ehhez kapcsolódó helyi programok, projektek.
Az általános célhoz illeszkedő stratégiai célként jelöljük meg a térség mező- és erdőgazdaságában a struktúrák korszerűsítését. Ez a földhasználatra, a növénytermesztés és állattenyésztés termelési struktúrájára, a kooperációs, integrációs és koordinációs struktúrákra egyaránt kiterjedne. A stratégiai célra tekintettel a későbbiekben a fejlesztési prioritások érdekében szükséges intézkedéseket és programjavaslatokat az egyes struktúraelemek korszerűsítéséhez kapcsoljuk.
Fejlesztési prioritásként kezeljük a következőket:
1. A természeti és piaci feltételekhez, valamint a helyi hagyományokhoz és tájadottságokhoz igazodó ésszerű földhasználat és termelési szerkezet.
Ezen belül fontosabb intézkedéscsoportok a következők:
- A művelési ágak arányainak változása
- A szántóföldi növénytermelés és kertészet termelési szerkezetének korszerűsítése
- Az állattenyésztési ágazatok szerepének átértékelése
- Erdősítés
Az intézkedéscsoportokon belüli konkrét intézkedéseket, azok körülményeinek megítélését, illetve a változásokhoz szükséges feltételeket az 10. táblázatban közöljük.
2. A vidéki területek erőforrásainak integrált hasznosítása, a kooperációs, integrációs és koordinációs struktúrák fejlesztése.
Ezen belül fontosabb intézkedéscsoportok a következők:
- A mező- és erdőgazdasághoz kapcsolódó alternatív vidéki szolgáltatások fejlesztése
- Vertikális integrációk fejlesztése
- Szövetkezés és termelői együttműködés fejlesztése
- Civil szervezetek fejlesztése és támogatása
- Helyi termelők és fogyasztók közvetlen kapcsolatának kiépítése
Az intézkedéscsoportok körülményeinek megítélését és a változtatásokhoz szükséges feltételeket a 11. táblázatban foglaljuk össze.
3. A mező- és erdőgazdaságban termelt alapanyagok helyi feldolgozása, illetve a helyi kereskedelem és szolgáltatások által történő hasznosítás
Fontosabb intézkedéscsoportok:
- Helyi élelmiszer- és könnyűipar fejlesztése
- A mezőgazdasági termékek elsődleges, gazdaságon belüli feldolgozása, különös tekintettel a házias jellegű, egyedi, hagyományos termékekre
- Az agrártermelők közvetlen kereskedelmi tevékenységének fejlesztése
- A minőségmegőrzést biztosító terméktárolás helyi feltételeinek kialakítása
Az intézkedéscsoportok körülményeinek megítélését és a változtatásokhoz szükséges feltételeket a 12. táblázatban foglaljuk össze.
A fejlesztési prioritások és intézkedések várható hatásait és a Tisza-program egyéb szakterületeihez való kapcsolódást a 13. táblázat tartalmazza.
10. táblázat
A fejlesztési prioritások megvalósulásához szükséges intézkedések, a jelenlegi körülmények megítélése, a változáshoz szükséges fontosabb előfeltételek
Prioritás és intézkedések |
A körülmények megítélése |
A változáshoz szükséges feltételek |
1.1. Mezőgazdasági területek kistérségenként és zónánként differenciált csökkentése |
- a jelenlegi méretek és arányok helyenként ésszerűtlenek, - a ráfordítás-hozamarányok piaci elismerése az EU-n belül is a mezőgazdasági területek csökkentése irányába hat, - a mezőgazdaságon kívüli ágazatok földigényei is ösztönzik a területek csökkenését |
- átlátható földhasználati és tulajdonviszonyok, naprakész földnyilvántartás, - föld- és birtokrendezés, valamint az ehhez szükséges állami földalapok és pénzügyi források megteremtése, - megfelelő ösztönzési- és kompenzációs rendszer, a földtulajdonosok érdekeltségének megteremtésére és fenntartására |
1.2. Szántóterületek csökkentése |
- a korábbi szántócentrikus művelési rendszer maradványaként viszonylag sok gyenge minőségű földet hasznosítanak szántóként, - csökkentek a szántóterületeken előállítható tömegtermékek iránti piaci igények, - az ár- és belvíz-veszélyeztetett területeken a költséges védelmi beavatkozások helyett ésszerűbbnek tűnik a jelenlegi szántóterületek más irányú hasznosítása |
- a földtulajdonosok és földhasználók érdekeltségét biztosító kompenzációs rendszer bevezetése, - környezet- és természetbarát földhasználati megoldások külön támogatása |
1.3. A gyepterületek stabilizálása és ésszerű hasznosítása |
- a Tisza-völgy ökológiai adottságai kedvezőek a gyepgazdálkodás számára, - a gyepkultúrák viszonylag jól tűrik az ár- és belvizet, - a gyepre alapozott állattartásnak térségenként differenciált hagyományai vannak, - az állattenyésztés jelenlegi helyzete és jövedelempozíciói az intézkedés ellen hatnak |
- a leggyengébb gyepterületek mezőgazdasági művelésből való kivonása, - a szántóterületek egy részének gyepként történő hasznosítása, - célirányos ösztönző- és támogatási rendszer, - az ágazati sajátosságokat kezelő térségi gyepesítési programok kidolgozása - a szálas- és tömegtakarmányt fogyasztó állattenyésztési ágazatok jövedelempozícióinak javítása |
1.4. Gyümölcsösök területének rekonstrukciója és az ültetvényterületek mérsékelt növelése |
- a területnövelést csak a megfelelő hagyományokkal és piaci kapcsolatokkal rendelkező kistérségekben célszerű végrehajtani, - a fafajokkal és a művelési módokkal alkalmazkodni kell a megváltozott piaci igényekhez, - az ágazatnak jelentős foglalkoztatási szerepköre van, - a korábbi ültetvények jelentős része leromlott, a integráció és ismeretek hiánya az intézkedés ellen hat |
- a mértékadó piacok igényeinek megismerését célzó oktatási, szaktanácsadási programok beindítása, - az ültetvénytelepítési, az integráció és szövetkezés együttes ösztönzése |
1.5. A kertészeti kultúrák vetésterületének térségenként differenciált növelése |
- csak viszonylag kevés kistérségben, illetve településcsoporton vannak hagyományok és szélesebb körben ismert termőterületek, - az ágazatnak jelentős foglalkoztatási szerepköre van, - az ágazat a részmunkaidős gazdák jövedelmének növelésében is fontos szerepet játszik - a szakismeret, az integráció és a kooperáció hiányosságai az intézkedés ellen hatnak |
- ismeretbővítést szolgáló oktatási, szaktanácsadási programok, - szövetkezést, integrációt és termelési és piaci infrastruktúrát szolgáló külön támogatás |
1.6. Szántóföldi növénytermelés szerkezetének korszerűsítése |
- a gabona tömegtermékeket előállító területek túlsúlya ellenmondásba került a piaci igényekkel, - a termelési szerkezet szűkülése és uniformizálódása, - a termelési technológiák nem igazodnak a természeti és piaci igényekhez |
- a termelési szerkezet diverzifikációját célzó szaktanácsadási programok és külön támogatások, - területre adaptált ágazati és technológiai ismeretek bővítése, és a szaktanácsadók rendelkezésére bocsátása, - a földpihentetési rendszerek bevezetésének előkészítése |
1.7. Differenciált és diverzifikált növénytermelési irányok (külterjes gazdálkodás, ökológiai és integrált gazdálkodás stb.) |
- az ismeret és forráshiány, valamint a termelői és piaci konzervatizmus az intézkedés ellen hatnak, - az ökotermékek iránt növekvő társadalmi érdeklődés és piaci igények jelentkeznek, - az alacsony ipari inputokkal előállított egészséges élelmiszerek piaci preferenciája javul, - a környezetvédelmi előírások az intézkedés bevezetését ösztönzik, - a termékenyebb területeken a ráfordítások megtérülése intenzív termelési rendszerekben biztosítható |
- a termelési rendszerek váltásához szükséges ismeretek és források biztosítása, - oktatási és szaktanácsadási programok, - termelők és fogyasztók közötti közvetlen kapcsolatok kialakulása, - civil szerveződés és helyi kontroll ösztönzése, - monitoring rendszerek kidolgozása és működtetése |
1.8. Az állattenyésztés szerepének átértékelése, a legelőre alapozott szarvasmarha ágazat és juhászat fejlesztése |
- magas az abraktakarmányt fogyasztó állatfajok aránya, - a szarvasmarha és juh állatsűrűség alacsony, a gyepterületek kihasználatlanok, - a kihasználatlan kisüzemi állattartó épületek alkalmasak nyúl, galamb és prémes állatok tartására, - az ágazatok jól hasznosíthatnák a részmunkaidős gazdák és családtagjaik jelenleg kihasználatlan munkaerejét, - a piaci ingadozás, az alacsony jövedelmezőség és az integráció hiánya az intézkedés ellen hatnak, - a térségben is őshonos szarvasmarha- és juhfajták alkalmasak a legelőn történő külterjes tartásra, és öko-hústermékek előállítására, - az agrártermelők jelenleg még nem készültek fel a váltásra |
- az állattenyésztés kedvezőtlen jövedelempozícióinak megváltoztatása, - új ismeretek létrehozása, meglévők szintetizálása, és a szaktanácsadókhoz történő eljuttatása, - szaktanácsadási és oktatási programok, - legelőre alapozott állattenyésztés-fejlesztési regionális programok, - a kisüzemi állatférőhelyek rekonstrukcióját támogató helyi programok |
1.9. Halászat fenntartása és fejlesztése |
- a Tisza a halászat kiemelkedő természeti erőforrása, - a fogott hal piaca biztosított és növelhető, - a horgászat iránt nő a társadalmi igény, - a halászat ökológiai biztonsága a vízszennyezések miatt nem megnyugtató, - a friss hal piacra jutásának technikai feltételei elavultak |
- közcélú kémiai és biológiai monitoring kiépítése, - a halászat technikai fejlesztésének céltámogatása |
1.10. Erdősítés |
- a Tisza-völgy erdősültsége alacsony, - az árterületek és az alacsony termékenységű, mezőgazdasági művelésből kivont területek erdősítése kívánatos, - a földtulajdon és –használati viszonyok rendezetlensége az intézkedés ellen hatnak |
- föld- és birtokrendezés, - állami földalapok kialakítása és a pénzügyi források megteremtése, - hosszú távú garanciákat alkalmazó földbérleti rendszer jogi feltételeinek megteremtése, - az erdőtelepítés tervezői, biológiai és műszaki hátterének megteremtése, - az agrártermelők érdekeltségét biztosító kompenzációs rendszer |
11. táblázat
A fejlesztési prioritások megvalósulásához szükséges intézkedések, a jelenlegi körülmények megítélése, a változáshoz szükséges fontosabb előfeltételek
Prioritás és intézkedések |
A körülmények megítélése |
A változáshoz szükséges feltételek |
2.1. Az alternatív vidéki szolgáltatások fejlesztése (falusi- és farmturizmus, vízi- és vadászturizmus, horgászat, ökoturizmus, helyi hagyományokon, építészeti emlékeken alapuló látogató turizmus, természetjárás, természet- és környezetvédelmi szolgáltatások, nem mezőgazdasági célú tájfenntartás stb.) |
- a szóban forgó szolgáltatások természeti feltételei adottak, infrastruktúrás feltételei sokat javultak, - a hazai és külföldi igények folyamatosan nőnek a szolgáltatások iránt, - a szükséges ismeretek, szakmai felkészültség és helyi összefogás hiánya az intézkedéscsoport ellen hatnak |
- ismeretbővítés, ismeretek szintetizálása, s ezek terjesztése, szakmai képzés, szaktanácsadás és iskolarendszerű képzés, - kistérségi települési image kialakítása és propagálása, - regionális és helyi fejlesztési programok |
2.2. Vertikális integráció fejlesztése |
- a korábbi integrációs kapcsolatok szétestek, az újak többségükben gyengék, esetlegesek, vagy monopoljellegűek, - a termelők piaci információi hiányosak, az integráció iránti igényeik egyre markánsabban fogalmazódnak meg, - a potenciális integrátorok többségének székhelye a területeken kívül található, az adott térség fejlesztésében való érdekeltségük szerény színvonalú |
- a helyi vertikális integrációk megkülönböztetett támogatása, s a támogatások felhasználásának folyamatos ellenőrzését biztosító monitoring-rendszer működtetése, - térségi integrációs programok indítása, - a termelők piaci ismeretekhez való jutásának elősegítése korszerű adatbázisok és informatikai hálózatok révén |
2.3. Szövetkezések, termelői együttműködések fejlesztése |
- a szövetkezéssel szembeni rossz beidegződések, és a szövetkezet-politika konzisztenciájának és kontinuitásának hiánya miatt a szövetkezeti struktúra fejletlen, - az eszközhasznosító társulások és együttműködések nem alakultak ki, - az együttműködési készség alacsony szintű |
- folyamatosságot biztosító, egységes szövetkezet-politika, - termelői csoportok támogatása, - általános iskolából kiinduló tudati nevelés az együttműködés szükségszerűségének felismerésére és érvényesítésére, - helyi programok, bemutatók tapasztalatcserék, szaktanácsadás, szakmai továbbképzések |
2.4. Civil szervezetek kialakítása és támogatása |
- a civil szerveződéseknek az elmúlt évtizedekben nem voltak hagyományai, az új szervezetek fejletlenek, kisugárzásuk csak viszonylag szűk területet érint, - az érintettek nagy része még nem ismerte fel a szerveződésben rejlő társadalmi és gazdasági előnyöket, - több célcsoport (falusi nők, fiatalok, etnikai kisebbségek) különösen kedvezőtlen helyzetben van, |
- az általános iskolában kezdődő tudati nevelés, magatartásformálás, - a kedvezőtlen helyzetben lévő célcsoportok számára külön és kiemelten támogatott helyi programok indítása, - pozitív példák propagálása, tapasztalatcserék, bemutatók szervezése |
2.5. Helyi termelők és fogyasztók kapcsolatának kiépítése |
- a kapcsolatok szerények és esetlegesek, - a monopol áruházláncok és a külföldi árukat preferáló attitűdök az intézkedéscsoport ellen hatnak |
- érdekfelismerést és tudatformálást segítő programok és továbbképzések, - a helyi kapcsolatok, piacok infrastruktúrás feltételeit biztosító programok kiemelt támogatása, - az eredetvédelmet, termőhelyi azonosságot és a termelő személyét bizonyító tanúsító rendszerek kifejlesztése és működtetése |
12. táblázat
A fejlesztési prioritások megvalósulásához szükséges intézkedések, a jelenlegi körülmények megítélése, a változáshoz szükséges fontosabb előfeltételek
Prioritás és intézkedések |
A körülmények megítélése |
A változáshoz szükséges feltételek |
3.1. Helyi élelmiszer- és könnyűipar fejlesztése |
- a térség korábbi feldolgozó kapacitásainak jelentős részét elvesztette a privatizáció során, - a korábbi feldolgozó, beszállító kapcsolatok szétzilálódtak, - az alapanyag-kínálat termékenként változó, - a feldolgozott termékek térségen kívüli piacai változóak, a helyi piacok szerények |
- szakmai befektetők érdeklődését felkeltő koncepciók, hatástanulmányok készítése, helyi programok indítása, - helyi vállalkozások kiemelt támogatása, - helyi ipari parkok, vállalkozói övezetek szervezése, - a feldolgozóipar által keresett alapanyag-termelés szervezését célzó programok |
3.2. A mezőgazdasági termékek elsődleges, gazdaságon belüli feldolgozása, különös tekintettel a házias jellegű, egyedi, hagyományos termékekre |
- a gazdaságokon belüli termékfeldolgozás rendkívül fejletlen, - a helyi feldolgozáshoz szükséges műszaki feltételek és ismeretek hiányosak, - a feldolgozott termékek helyi piacai esetlegesek |
- szakmai és iskolarendszerű képzési programok, - könnyen hozzáférhető, korszerű piaci ismereteket biztosító adatbázisok és hálózatok, - értékesítési szövetkezések, együttműködések, - termőhely és termelő garantált azonosítását szolgáló eredetvédelmi rendszerek |
3.3. Az agrártermelők közvetlen kereskedelmi tevékenységének fejlesztése |
- a tevékenység nagyobb része őstermelőként távolabbi piacokon folyik, vagy csak néhány gyorsan romló termékre terjed ki az év meghatározó időszakában, - a fogyasztói igények változóak, - a helyi piacok nagyobb kereskedelmi szervezeteinek ár- és értékesítési politikája az intézkedéscsoport ellen hat |
- a civil kapcsolatok erősítését szolgáló programok, - az agrártermelők kereskedelmi tevékenységének kiemelt támogatása, - eredetvédelmi és speciális minőségtanúsító rendszerek |
3.4. A minőségmegőrzést biztosító terméktárolás helyi feltételeinek kialakítása |
- a gazdaságok megfelelő tárolókapacitásai még nem alakultak ki, - általában szerények a tárolókapacitások kiépítésében és közös üzemeltetésében érdekelt együttműködések, - a tárolókapacitások jelentős része mezőgazdaságon kívüli személyek és társaságok kezelésében van |
- helyi célprogramok indítása, - kiemelt támogatások |
13. táblázat
A fejlesztési prioritások megvalósulásához szükséges változások várható hatásai és kapcsolódásuk a Tisza Program egyéb szakterületeihez
Prioritás és intézkedés |
Várható hatások |
Szakterületi kapcsolódás |
||
Környezeti/Természeti |
Gazdasági |
Társadalmi |
||
1.1. Mezőgazdasági területek kistérségenként és zónánként differenciált csökkentése | mérséklődik a környezet „terhelése” | csökken a térség bruttó termékkibocsátása | tulajdonosi és földhasználói tartózkodás várható | Környezet- /Természetvédelem Falusi vendéglátás és turizmus |
1.2. A szántóterület csökkenése | mérséklődik a környezet „terhelése” | csökken a térség bruttó termékkibocsátása | tulajdonosi és földhasználói tartózkodás várható | Környezet- /Természetvédelem |
1.3. A gyepterületek stabilizálása és ésszerű hasznosítása | javuló környezetállapot, élőhelyfejlesztés, előnyösebb tájkép | csökken a térség bruttó termékkibocsátása | növekvő gazdálkodási érdeklődés szakmai kérdésekben | Környezet- /Természetvédelem Vízgazdálkodás Vendéglátás/Turizmus |
1.4. Gyümölcsösök területének rekonstrukciója és az ültetvényterületek mérsékelt növelése | helyszíntől függően változó | növeli a mezőgazdasági nemzetgazdasági hozzájárulását t |
jelentős szerep a foglalkoztatásban, jövedelemszerzésben | Vízgazdálkodás (öntözés) Környezet- /Természetvédelem Vendéglátás/Turizmus |
1.5. A kertészeti kultúrák vetésterületének térségenként differenciált növelése | helyszíntől függően változó | növeli a mezőgazdasági nemzetgazdasági hozzájárulást | jelentős szerep a foglalkoztatásban, jövedelemszerzésben | Vízgazdálkodás (öntözés) Vendéglátás/Turizmus |
1.6. A szántóföldi növénytermelés szerkezetének korszerűsítése | mérséklődik a termőtalaj igénybevétele | piaci-, termék-elhelyezési gondok | szakmai ismeretek növekedése, termelői kapcsolatok fejlődése | |
1.7. Differenciált és diverzifikált növénytermelési irányok (külterjes gazdálkodás, ökológiai és integrált gazdálkodás stb.) | mérséklődő környezet (talaj) „terhelés” | nehezen prognosztizálható a fajlagos területi értékelőállítás | ismeretbővülés, társadalmi és gazdasági kapcsolatok javulása, helyi együttműködés fejlődése | Turizmus/Vendéglátás |
1.8. Az állattenyésztés szerepének átértékelése, a legelőre alapozott szarvasmarha ágazat és juhászat fejlesztése |
a természetvédelem és a mezőgazdaság kapcsolata javul, | stabilizálható a termékkibocsátás, új versenyképes termékek megjelenése, | hagyományok felelevenítésével növelhető a tájhoz való kötődés, jobb foglalkoztatás, magasabb munkakultúra, helyi társadalmi kapcsolatok bővülése | Turizmus/Vendéglátás |
1.9. A halászat fenntartására és fejlesztésére | növekvő igény a vízminőség-védelemre | helyi és családi szinten fontos szerep, növelhető a horgászturizmus | az idegenforgalommal összefüggő pozitív és negatív társadalmi hatások | Turizmus/Vendéglátás Környezet- /Természetvédelem Vízgazdálkodás |
1.10. Az erdőterületek növelése | javuló környezetállapot élőhelyfejlesztés előnyösebb tájkép |
hosszú távú területlekötéssel együtt járó kockázatok | csökken a termőföld foglalkoztatási szerepe és a családi jövedelem | Vízgazdálkodás (árvízvédelem) Környezet- /Természetvédelem Turizmus |
2.1. Az alternatív vidéki szolgáltatások fejlesztése |
fokozódik a természeti erőforrások kihasználása, növekednek a környezetszennyezés veszélyforrásai, a környezet- és természetvédelmi figyelem erősödése |
diverzifikálódik és felgyorsul a helyi gazdaságok
fejlődése, növekszik a gazdaság területi teljesítőképessége, mérséklődik a helyi gazdaság sérülékenysége |
növekvő szakismeret, magasabb általános műveltségi
szint, új munkakultúra, a szolgáltatások iránti helyi igények bőülése, |
Vízgazdálkodás Környezetgazdálkodás Természetvédelem Turizmus Szolgáltató szektorok |
2.2. Vertikális integráció fejlesztése |
természeti és környezeti hatás nem számottevő | helyi gazdasági potenciál bővülése, gazdasági növekedés | helyi együttműködések javulása, | Feldolgozó- és kereskedelmi szektorok |
2.3. Szövetkezések, termelői együttműködések fejlesztése |
természeti és környezeti hatás nem számottevő | helyi gazdaság fejlődése, agrártermelők jövedelmének növekedése | termelői és emberi kapcsolatok javulása, fogyasztói igények változása | Kereskedelmi szektorok |
2.4. Civil szervezetek kialakítása és támogatása |
javuló környezeti és természeti állapotok | a gazdasági hatás a humán erőforrások növekedésén keresztül közvetett, | magasabb szintű, értékesebb emberi kapcsolatok erősödik a lakosság helyi kötődése |
Környezet gazdálkodás, Társadalmi szegmensek |
2.5. Helyi termelők és fogyasztók kapcsolatának kiépítése |
pozitív környezeti és természeti hatások | helyi gazdaságok élénkülése | termelők és fogyasztók közötti emberi kapcsolatok javulása | Környezetgazdálkodás, Társadalmi- és piaci szegmensek |
3.1. Helyi élelmiszer- és könnyűipar fejlesztése |
környezetterhelés növekszik | helyi gazdaság bővül, versenyképessége javul, az életszínvonal nő, javul a foglalkoztatás és a helyi jövedelemszerzés életszínvonal nő |
munkakultúra javul, társadalmi igények nőnek, | Ipari és feldolgozó szektorok, Környezetgazdálkodás |
3.2. A mezőgazdasági termékek elsődleges, gazdaságon belüli feldolgozása, különös tekintettel a házias jellegű, egyedi, hagyományos termékekre |
környezeti hatás nem számottevő | helyi gazdaság bővül, versenyképessége javul,
életszínvonal nő, egészséges élelmiszer választék bővül életszínvonal nő |
ismeretek bővülnek munkakultúra javul, fogyasztói
igények pozitívan változnak, ismeretek bővülnek, munkakultúra javul, fogyasztói
igények pozitívan változnak speciális ismeretek iránti helyi igények jelentkeznek, társadalmi feszültséget eredményezhet a szakhatósági előírások betartása, nő a piaci-kereskedelmi információk iránti igény |
Kereskedelem, Turizmus |
3.3. Az agrártermelők közvetlen kereskedelmi tevékenységének fejlesztése |
Nincs számottevő környezeti hatás | Helyi gazdaság versenyképessége javul, életszínvonal nő | Helyi emberi kapcsolatok javulnak | Kereskedelem, Turizmus |
3.4. A minőségmegőrzést biztosító terméktárolás helyi feltételeinek kialakítása |
Pozitív környezeti hatásPozitív környezeti hatások | Áruforgalom és jövedelmezőség stabilizálódik a gazdaságok bevételei nőnek |
Társadalmi kapcsolatok és értékrend javul,Társadalmi
kapcsolatok és értékrend javul csökken a termelők piaci kiszolgáltatottsága |
Környezetgazdálkodás, Kereskedelem, Turizmus |